• KoloBus

    KoloBus, brezplačna avtobusna povezava za kolesarje med slovensko Istro in Krasom.

  • Štipendijska shema

    Regijska štipendijska shema je namenjena štipendijam dijakom in študentom, ki se šolajo za poklice, po katerih povprašujejo oz. izrazijo interes delodajalci s sedežem v občinah Obalno Kraške regije.

  • RRP 2014-2020

    Regionalni razvojni program za Južno Primorsko regijo je bil sprejet julija 2015. V teku je priprava prvega dogovora za razvoj regije.

CHESTNUT

Projekt CHESNUT bo prispeval k razvoju trajnostnega in okolju prijaznega prometa v funkcionalnih urbanih območjih (FUA) na območju EU Programa Podonavje.


TEN-T koridorji in boljše izkoriščanje reke Donave lahko izboljšajo  transport ljudi in blaga na dolge razdalje. Ti sistemi  ne rešujejo transportnih problemov  mest in zaledja, kjer so v ospredju intenzivna dnevna migracija in kratke mestne  voženje, pretežno z osebnimi avtomobili. To povzroča zastoje, hrup, onesnaževanje zraka, emisije CO2 v atmosfero, nesreče.  Projekt CHESNUT se sooča s temi vprašanji v različnih prostorskih kontekstih - obalnih, celinskih in obmejnih urbanih območij. V okviru projekta bodo partnerji razvili skupno metodologijo načrtovanja mobilnosti, ki vključuje scenarije mobilnosti, in pripravili načrte za trajnostno mestno mobilnost  na ravni FUA, kjer bodo v ospredju ljudje in  njihove potrebe.  Izvedli bomo tudi 12 skupnih pilotnih ukrepov.

V številnih slovenskih občinah in mestnih občinah letos pričakujemo sprejem celostnih prometnih strategij (CPS), ki predstavljajo bistveno drugačne, naprednejše pristope k načrtovanju trajnostnih prometnih sistemov v naših mestih in občinah. CPS-i obstoječe načrtovalske prakse nadgrajujejo s temeljitimi analizami stanja, vizijami prometnega razvoja, strateškimi cilji ter stebri, ki celovito vključujejo področja daljnovidnega ukrepanja: trajnostno načrtovanje, hojo, kolesarjenje, javni potniški promet in motorni promet.

Mednarodni projekt CHESTNUT, ki ga je letos začelo izvajati 15 partnerjev iz 8 držav z območja, ki ga pokriva Program teritorialnega sodelovanja Podonavje, prenaša metode celostnega prometnega načrtovanja še na širši nivo – nivo funkcionalnih urbanih območij, ki so funkcionalno povezana mestna središča, kraji in občine.

Načrtovanje in izvajanje skupnih trajnostnih prometnih rešitev, ki presegajo meje mest in občin, bosta zahtevala veliko sodelovanja, ter poudarek na človeku, kakovosti okolja in življenja.

Programski specifični cilj projekta CHESNUT

Podpora okolju prijaznih in varnih prometnih sistemov in uravnotežena dostopnost urbanih in podeželskih območij.

Glavni cilj projekta

Projekt bo prispeval k razvoju boljše povezanosti ter okolju bolj prijaznega in varnega  prometa v funkcionalnih urbanih območjih, na območju Podonavja,  ki temelji na povezovanju  trajnostnih oblik mobilnosti, kot so javni prevoz, kolesarjenje, hoja, vozila na električni pogon.

V okviru projekta bodo partnerji razvili skupno metodologijo načrtovanja mobilnosti, ki vključuje scenarije mobilnosti, in pripravili načrte za trajnostno mestno mobilnost  na ravni FUA, kjer bodo v ospredju ljudje in  njihove potrebe.  Izvedli bomo tudi 12 skupnih pilotnih ukrepov.

 

Partnerji

Vienna University of Technology, Institute of Transportation, Research Center of Transport Planning and Traffic Engineering Austria
Municipality of Weiz - Department for mobility and energy Austria
The Municipal District Prague 9 Czech Republic
Municipality of the City of Budapest, District 14, Zuglò Hungary
Municipality of Dubrovnik - City of Dubrovnik development agency, DURA Croatia
Zadar County Development Agency - Department for EU projects implementation Croatia
Pannonian Business Network Association Hungary
Municipality of Odorheiu Secuiesc Romania
Regional Development Agency Center Romania
Municipality of Dimitrovgrad Bulgaria
LIR Evolution Bosnia and Herzegovina
Vas County Authority Hungary
Association of Municipalities and Towns of Slovenia Slovenia
Municipality of Velenje Slovenia
Regional Development Centre Koper Slovenia

 

AKTUALNI PROJEKTI

© 2013 Regionalni razvojni center Koper | vse pravice pridržane | izdelava: Studio Matris & kreatvd

EU e-Privacy Directive

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o tem.