Search
Close this search box.

Animacija za razvoj podeželja

Animacija za razvoj podeželja oz. obveščanje o aktualnih razpisih, novicah, dogodkih, primerih dobrih praks, izvedenih projektov ipd. –  v povezavi z razvojem podeželja v lokalnem in širšem okolju.

Novice pripravlja Zavod Eko-Humanitatis in so sofinancirane s strani Občine Piran. Vsi, ki bi želeli objavo svoje novice (npr. dogodka, izvedenega projekta, dobre prakse na kmetiji ipd.), to sporočite na naslov: ekohumanitatis@gmail.com

 

Razpisi:

Dogodki:

 • Traven – Zavod za ohranjanje kulturne dediščine in razvoj podeželja vabi na čezmejno delavnico “Kamen v prostoru”, v okviru projekta REVITAS II, ki bo v torek, 30. junija 2015, v Kulturnem domu v Padni, od 9. do 15. ure. Udeležba je brezplačna, a je število udeležencev omejeno; prijavite se lahko do 28.06.2015. Več informacij na POVEZAVI.
 • V okviru projekta »HINT – LAB« vabijo na delavnico za delavce in akterje v turizmu s predstavitvijo »Modela simbioznega trženja in skupne tržne znamke«. Pripravili so predlog skupne tržne znamke za vse ponudnike, ki bodo dobili praktične marketinške napotke, kako se lahko učinkovito povežejo, ustvarijo skupne turistične produkte in na ta način tudi izboljšajo svoj nastop na trgu.Sreda 1.7.2015  ob 11.00 h, Fakulteta za turizem – Turistica, Obala 11a, Portorož. Udeležbo potrdite na andrej@uip.si
 • Središče Rotunda vabi na regijski posvet z delavnicami »Socialno podjetništvo za boljšo družbo«, ki bo v četrtek, 2. julija 2015, od 8.00 do 16.30, v prostorih RRC Koper, Ulica 15. maja 19. Program si lahko ogledate na POVEZAVI. Spletna prijavnica je na voljo TUKAJ.
 • Društvo zdrav podjetnik vabi 27.6. ob 17h na dogodek “Sobotno popoldne s sivko”. Udeleženci bodo pripravili sivkin hidrolat, si  izdelali dišeče sivkine vrečke in pisane šopke.  Ljubitelji sivke se boste osvežili s sivkino limonado. Prispevek : 6 €. V soboto 5.7. pa ste vabljeni na delavnico “Teorija in praksa knajpanja”. Eko točka v Dekanih na Parenzani. Več info na zdravp@gmail.com
 • Turistično društvo Gažon, v soboto 27. 6, na vaški praznik sv. Petra in Pavla, organizira 4. mednarodni festival mladih glasbenikov ZVOKI ISTRE 2015. Na festivalu se bodo predstavili glasbeniki iz Mestne občine Koper in širše okolice.
 • 11. MareziJazz, mednarodni festival big bandov- 3. in 4.7. Marezige. Predstavilo se bo 12 glasebnih zasedb, med njimi tudi gostje iz Italije. 

 

Aktualno:

 • PROGRAM ZA MLADE KMETE “RAZVIJAMO PODJETNIŠKE IDEJE NA ISTRSKIH KMETIJAH« Namen programa je pomoč pri razvoju podjetniških idej in uspešnem črpanju sredstev iz naslova ukrepa PRP 2014-2020 »Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete», v okviru katerega bo možno pridobiti do 45.000 EUR nepovratnih sredstev na kmetijo. Mladi (do 40 let), ki razmišljate o prevzemu oz. razvoju dejavnosti in podjetništva na kmetijah in bi se želeli vključiti v program, se lahko obrnete na 041376561 ali ekohumanitatis@gmail.com.
 • Vlada je potrdila Uredbo o izvajanju programa CLLD (LEADER). Na ta način so tudi uradno potrjene podlage za pričetek izvajanja lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (CLLD), v programskem obdobju 2014–2020. Kmalu lahko pričakujemo tudi začetek aktivnosti za vzpostavitev “Lokalno akcijske skupine (LAS) Istra” in pripravo “Strategije lokalnega razvoja”, ki je podlaga za izvajanje programa. Vse lokalne akterje (društva, občine, podjetniki, regionalne razvojne agencije, posamezniki,…), ki želite aktivno sodelovati pri načrtovanju in udejanju razvoja podeželja Istre, pozivamo, da spremljate obvestila/medije in se vključite v proces.
 • Vlada je sprejela Uredbo o spremembah Uredbe o ukrepih 1., 3. in 4. osi Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007–2013 v letih 2011–2013, s katero se podaljšuje zadnji možni rok za vlaganje zahtevkov za izplačilo sredstev, in sicer s 30. junija 2015 na 31. avgust 2015.Upravičenci imajo možnost, da pred 30. junijem 2015 zaprosijo za podaljšanje roka za vložitev zahtevkov za izplačilo sredstev. Obrazložen zahtevek za spremembo obveznosti morajo upravičenci, ki želijo podaljšanje roka, poslati na Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Zaradi kratkega roka, priporočamo, da upravičenci pošljejo zahtevke tudi v pisni obliki.
 • Vlada je sprejela in v parlamentarni postopek poslala predlog zakona o omejevanju ali prepovedi pridelave gensko spremenjenih organizmov (GSO). Predlog zakona omogoča dve vrsti zaščite pred GSO – izključitev Slovenije iz dovoljenja za pridelavo GSO ali prepoved pridelave GSO, njun učinek pa je enak.
 • Agrobiznis, spletni portal katerega namen je spodbujanje podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe, je podelil nagrade za najboljše podjetnike v kmetijstvu. Med 43 malimi ponudniki  prehranskih izdelkov, ki se ponašajo z odlično kakovostjo in lokalno pridelavo je tretje mesto je osvojila Kmetijska zadruga Šaleška dolina, ki že peto leto prodaja ekološko goveje meso pod znamko Ekodar. Največ ga proda šolam in vrtcem, letos pa njeni čelniki načrtujejo za četrtino višjo prodajo kot lani in obenem še razširitev ponudbe na ekološko teletino. Na drugo mesto se je umestila Pekarno Težak iz Zreč, ki je najbolj očarala z izvirno idejo o kruhu iz ječmenovega slada, ki nastaja pri varjenju piva. Kruh nameravajo peči iz ržene in ječmenove moke, uvodne analize pa so že pokazale, da pripomore k zniževanju krvnega tlaka in blagodejno vpliva na presnovo. Ob pekarni imajo manjši hotel, kjer gostom med drugim ponuja pivske kopeli. Prva nagrada pa je pripadla Čebelarstvu Voglar, ki blesti predvsem po zaslugi svojih ekoloških marmelad in medu. Danes so največji proizvajalec ekoloških marmelad pri nas. Žirija je bila posebej impresionirana nad tem, da so se med in marmelade Čebelarstva Voglar že pred letom in pol znašli na zajtrkovalnih mizah v nekaterih luksuznih pekinških hotelih. Več o čebelastvu Voglar v spodnji rubriki “Dobre prakse”.
 • Med finalisti poziva Snovalec 2015,  ki spodbuja promocijo in uresničitev novih idej – invencij v turizmu, so izbrali tri zmagovalce. Finančno in promocijsko podporo bodo prejeli produkt razvoja footgolfa v Bovcu, aplikacija za fotografe SnappGuides in turistična atrakcija Pobeg iz igluja.
 • Aktualno številko revije Zelena dežela, si lahko ogledate tukaj.
 • Na spletnih straneh MKGP so objavili gradiva o dopolnilnih dejavnostih, ki upoštevajo novo uredbo na tem področju. http://www.mko.gov.si/si/delovna_podrocja/kmetijstvo/dopolnilna_dejavnost_na_kmetiji/
 • Svet ekološkega kmetijstva 2015. Poročilo predstavlja ekološko kmetijstvo, proizvodnjo in potrošnjo v svetu in posebej po posameznih kontinentih. Celotno poročilo je dostopno TUKAJ, Evropska parlamentarna raziskovalna služba pa je pripravila predstavitev za področje Evrope, ki si ga lahko ogledate TUKAJ.

 

DOBRE PRAKSE RAZVOJA PODEŽELJA

Čebelarstvo Voglar- najboljši podjetniki v kmetijstvu v 2015
Družinski posel se je začel s čebelarskim navdušenjem takrat 12-letnega sina Luke, ki ga je oče Andrej postopno razvil v uspešno poslovno zgodbo. Poslovna prelomnica je bila, ko so se iz domače polnilnice preselili v nove sodobno opremljene prostore v Šmarjeških Toplicah in hkrati odprli prvi medeni butik v Sloveniji. Danes imajo sto čebeljih panjev, ki dajo od tri do štiri tone medu na leto, še 50 ton pa ga odkupijo od drugih čebelarjev. Imajo ekološki akacijev, cvetlični, gozdni in kostanjev med. V novi polnilnici so uvedli manjše, osem- in 15-gramsko pakiranje medu pod svojo blagovno znamko za hotele in restavracije. Ker šole povprašujejo po medu v 20-gramski embalaži, so naročili nov pakirni stroj. Nove tržne niše pa odkrivajo tudi na področju butično izdelanih medenih izdelkov. Med prvimi so začeli delati medeni kis za poslovna darila in začeli pakirati osem gramov medu v vrečke za slajenje kave, ki ga uspešno prodajajo gostincem. Obudili so tudi medeno vino, ki je primerno za aperitiv in ob sladicah. Na degustaciji v medenem butiku so spoznali kitajskega poslovneža in enega največjih distributerjev za oskrbo hotelov v Pekingu. Njihova ponudba ga je tako navdušila, da sedaj tržijo izgdelke v luksuznih hotelih v Pekingu.
Pred časom so se začeli resno ukvarjati tudi s pripravo marmelad, za katere so pridobili tudi ekološki certifikat. Marmelade prodajajo v osnovne šole in vrtce, hotele in trgovine z zdravo in ekohrano. Prvi so razvili termostabilno ekomarmelado za peko v piškotih, ki se ob visoki temperaturi ne razlije. Ponosni so tudi na marmelade, slajene z akacijevim medom. Za sladkorne bolnike imajo marmelado z zgoščenim jabolčnim sokom namesto z medom, ki ima nizek glikemični indeks. Zadali so si že nov poslovni cilj, in sicer postati največji pridelovalec malin v Sloveniji. Na 2,5 hektarjih bodo prihodnje leto uredili nasad ekoloških malin, ki jih bodo pridelovali po načelih permakulture. Pričakujejo, da se jim bo naložba v maline povrnila v treh do petih letih.
Vir: http://www.agrobiznis.si

Aktualni projekti