Search
Close this search box.

Center VŽU v Obalno-kraški regiji

Center vseživljenjskega učenja

MSS  rrc  eu

Začelo se je novo obdobje Centra vseživljenjskega učenja Obalno-kraške regije

vzu

Ljudska univerza Koper je ponovno postala nosilka projekta Centra VŽU v Obalno-kraški regiji. Skupaj z Ljudsko univerzo Sežana, Društvom Anbot Piran ter Regionalnim razvojnim centrom Koper in devetimi drugimi nosilci Točk vseživljenjskega učenja bomo različne oblike svetovanja, informiranja in učenja nudili vse do leta 2013.

Centri vseživljenjskega učenja so prisotni v vseh slovenskih regijah, skupaj jih je 14; sofinancirata jih Evropski unija – Evropski socialni sklad ter Ministrstvo za šolstvo in šport Republike Slovenije. Z novim obdobjem projekta v Obalno-kraški regiji nadaljujemo z nekaterimi aktivnostmi, ki smo jih začeli že leta 2005, in dodali še kopico novih dejavnosti. Predvsem z dejavnost informiranja in svetovanja v izobraževanju odraslih – ISIO, ki je povsem prešla pod okrilje Centra.

Dejavnosti Centra VŽU na področju informiranja in svetovanja

Poleg informiranja in svetovanja za izobraževanje v Regionalnem svetovalnem središču Koper in na njegovih enotah (v Izoli, Piranu in Sežani) nudimo informiranje in svetovanje na spletnih straneh. Na spletni strani Regionalnega svetovalnega središča, do katere dostopate iz prve strani Ljudske univerze Koper www.lu-koper.si, vam predstavljamo svetovalno ponudbo vseh partnerskih organizacij ter primere iz svetovalne prakse. Dostopna pa je tudi preko portala Centra VŽU www.ok-tocka.si, kjer najdete tudi moderiran svetovalni forumom za vsa vaša vprašanja. Brezplačni svetovalni telefon »Halo, znanje!« vam je na voljo strankam 10 ur tedensko. Za vas pa pripravljamo tudi delavnice, v katerih bomo odkrivali učni stil, prikazali tehnike učinkovitega branja in učenja, sproščanja ter načrtovanja časa in učenja.

Da bi bilo ponujeno svetovanje kar se da kakovostno, bo ena izmed dejavnosti projekta tudi presoja kakovosti v Regionalnem svetovalnem središču – ISIO. To dejavnost bomo izvajali pod strokovnim vodstvom Andragoškega centra Slovenije.

Dejavnosti na Točkah vseživljenjskega učenja (TVŽU)

Točke vseživljenjskega učenja (Točke VŽU) so namenjene učenju v vseh življenjskih obdobjih. Na točkah lahko vsi občani najdete obliko učenja, ki najbolj ustreza vašim željam in potrebam. Samostojno učenje s pomočjo računalnika in interneta ob svetovanju in mentorski pomoči pri učenju je osnovna dejavnost TVŽU. Udeleženci se lahko samostojno učite tujih jezikov, računalništva, uporabe storitev preko interneta (e-uprave) in različnih uporabnih vsebin za vašo kariero ali prosti čas (projektno vodenje, nordijska hoja …) Poleg tega vam lahko mentorji na točkah nudijo informacije za izobraževanje ali vas napotijo na ustrezno službo.

Del tega samostojnega učenja poteka na portalu Centra VŽU www.ok-tocka.si. Na portalu so brezplačno dostopna gradiva za učenje najrazličnejših vsebin, ter mnogo uporabnih informacij s področja podjetništva, izobraževanja in kulture.

Izvajamo tudi študijske krožke, predstavitve, delavnice, razstave ali druge dejavnosti, namenjene spodbujanju kulture vseživljenjskega učenja. Med drugim delavnice: Učenje v tretjem življenjskem obdobju, Od ideje do projekta, Ko tujina postane dom, Ravnanje s kamnito naravno in kulturno dediščino, Poglejmo na domači prostor skozi turistična očala, Pomladna praznovanja solinarjev, Vzgoja za prostovoljstvo in Vzgajanje filmskega gledalca. Poleg tega pod okriljem Centra poteka dejavnost Učeče se mamice brez skrbi za varstvo otrok staršev, ki se učijo; predavanja Vloga ženske v sodobni družbi in druga potopisna predavanja. Poskrbeli pa bomo tudi za razvoj e-gradiv s področja neformalnega izobraževanja.

Regionalni razvojni center Koper sodeluje kot partner že od leta 2005. V novem obdobju Centra VŽU, pa je naš prispevek predvsem:

  • monitoring – spremljanje poteka projekta skladno s prijavo,
  • izvedba nekaterih usposabljanj za mrežo CVŽU,
  • pošiljanje e-biltena Moj spletni priročnik mreži CVŽU.

Vse dejavnosti Centra VŽU bo spremljala obširna promocija, ki jo bomo izvajali skupaj z vsemi organizacijami, ki sodelujejo v projektu. Zato bodite pozorni na naš znak , saj pomeni še eno brezplačno priložnost za učenje. Vse dogodke v Centru vseživljenjskega učenja pa lahko spremljate na www.ok-tocka.si, lahko pa nam tudi pišete na info@ok-tocka.si.

Aktualni projekti