Search
Close this search box.

Mobilitas se je zaključil julija

 

Julija 2019 je potekala v francoski Nici zaključna konferenca Mobilitasa, na kateri je deset partnerjev iz sedmih držav predstavilo dosežene rezultate in izmenjalo izkušnje s področja mobilnosti s francoskimi gostitelji.

Na strateški ravni sta bili pripravljeni dve vrsti dokumentov. Beneška univerza za arhitekturo IUAV je na podlagi zbranih demografskih, prometnih in turističnih podatkov pripravila scenarije mobilnosti za devet projektnih območij. Scenariji ponujajo predvidevanja o spremembah turističnega obiska in količine izpustov v zrak iz prometa do let 2045 in 2050 ob predpostavkah povečanja temperatur zaradi globalnega segrevanja za 2 oz. 4 stopinje Celzija in ob različnih prometnih politikah lokalnih oblasti. Vsak izmed devetih partnerjev je na podlagi izdelanih scenarijev pripravil strateški dokument s področja urejanja prometa za svoje področje. V Obalno-Kraški regiji je bil izdelan plan za upravljanje turističnih prometnih tokov.

Partnerji so izvedli tudi več pilotnih aktivnosti na področjih razvoja informacijskih tehnologij ter mobilnostnih rešitev. Malteški partner Paragon Europe, cipsko naselje Pano Platres, mesti Pirej in Zadar ter francoska nevladna organizacija ENERGIES 2050 z Azurne obale so izdelali aplikacije za pametne telefone za svoja območja, ki ponujajo uporabnikom prometne in turistične informacije. V Riminiju in Misanu Adriaticu so izvedli analizi prometnih tokov med dvema pomembnima dogodkoma – motociklistično dirko za veliko nagrado Misana, septembra 2018, in mednarodnim sejmom za trajnostni razvoj Ecomondo v Riminiju, novembra 2018. Zbrani podatki bodo oblastem v pomoč pri prihodnjem prometnem načrtovanju. V Občini Misano Adriatico so obnovili infrastrukturo in kolesa mestnega sistema izposoje koles ter namestili dva števca kolesarjev. Ciprsko zaledno hribovsko naselje Pano Platres se je s postavitvijo treh avtobusnih postaj vključilo v mrežo javnega potniškega prometa, ki povezuje obalni pas s 40 kilometrov oddaljenimi naselji.

 

 

Aktualni projekti