Search
Close this search box.

Okrogla miza

13.04.2010
EKO-INOVACIJE V JUŽNO-PRIMORSKI REGIJI

Koper, 12. april 2010

V okviru evropskega projekta MEDOSSIC se želi spodbuditi razprava o pomenu (eko)inovacij v regiji in s tem namenom je bila organizirana okrogla miza. Na okrogli mizi so razpravljali predstavniki gospodarstva, podjetniških podpornih organizacij, razvojno-raziskovalnih institucij.

Na okrogli mizi je bil predstavljen evropski projekt Medossic iz programa Mediteran, katerega namen je izboljšati izvedbo regionalnih politik na področju inovacij ter predvsem povečati podporo trajnostnemu razvoju preko spodbujanja eko-inovacij. V okviru projekta je bila izdelana analiza o (eko)inovaicjah v regiji in predstavljene so bile njene ključne ugotovitve. Kot potenciali regije so bili vzpostavljeni predvsem sektorji, ki so v regiji že sedaj najbolj prisotni in sicer tisti, ki so povezani z morjem, pristaniščem in transportom (raziskovanje morja, varstvo voda, okoljske tehnologije, transport in turizem).

Udeleženci so razpravljali o pomenu tehnološkega inkubatorja in strinjali so se, da ga regija krvavo potrebuje. Pri njegovi vzpostavitvi pa mora sodelovali tudi država, saj gre za projekt državnega pomena. Širše območje regije nima podobne infrastrukture, ki bi bila sicer nujna, saj se na tem območju križajo pomembne poslovne, transportno-logistične poti. V projektu bi sodelovala v tudi podjetja kot so Luka Koper, Intereuropa in druga. Predstavnik podjetja Robotina je povedal, da bi lahko preko inkubatorja razvili katero od poslovnih idej, ki zaradi pomanjkanja časa in resursov znotraj njihove organizacije ostane nerealizirana.

eko-inovacije

Aktualni projekti