Search
Close this search box.

Regionalni razvojni center Koper predstavil program ERASMUS ZA MLADE PODJETNIKE na dnevu odprtih vrat

Regionalni razvojni center Koper je 1. marca 2023 pripravil dan odprtih vrat programa Erasmus za mlade podjetnike, na katerem je mladim predstavil možnosti pridobivanja podjetniških izkušenj v obliki izmenjav v tujini, ki jih nudi Evropska unija. Mladi podjetniki lahko razvijejo svojo idejo ob pomoči uveljavljenega tujega podjetnika. 

Regionalni razvojni center Koper sodeluje pri programu Erasmus za mlade podjetnike že več let. Program pomaga bodočim evropskim podjetnikom pridobiti spretnosti za ustanovitev in uspešno vodenje malega podjetja v Evropi. V ta namen si bodoči podjetniki poiščejo v tujini izkušenega podjetnika, ki jih je pripravljen gostiti od enega do šest mesecev. Mladi podjetniki v tem času spoznavajo način dela v gostujočem podjetju, pridobivajo nova znanja, izmenjujejo ideje s svojim gostiteljem ter razvijajo lastno poslovno idejo. Med bivanjem v tujini prejemajo finančno podporo za delno kritje stroškov, saj izmenjavo delno financira Evropska komisija. Starostne omejitve za izmenjavo ni.

Dan odprtih vrat programa Erasmus za mlade podjetnike – Columbus 10

Program daje priložnost tudi že uveljavljenim podjetnikom, da postanejo podjetniki gostitelji. V svoje podjetje sprejmejo motiviranega novega podjetnika iz druge države EU, z njim delajo ter si izmenjujejo znanje in izkušnje. Gre za sodelovanje v obojestransko korist, pri katerem lahko oba podjetnika odkrijeta nove evropske trge in različne načine poslovanja ter najdeta nove poslovne partnerje.

Februarja 2023 je Regionalni razvojni center Koper začel izvajati novo obdobje programa.  V okviru dosedanjega, ki se je zaključil v letu 2022, je bilo opravljenih 13 podjetniških izmenjav. Mladi slovenski podjetniki so odšli v Avstrijo, na Portugalsko, Hrvaško, Španijo in Italijo. Izpopolnjevali pa so se v različnih sektorjih, kot je na primer glasbena produkcija, gastronomija, izdelava pohištva,  digitalne storitve idr.

Mladi podjetniki, ki so odšli v tujino, so izmenjavo uspešno zaključili. Izkušnja sodelovanja v programu izmenjav je navdušila tudi večino izkušenih podjetnikov, zato so se odločili, da bodo ponovno gostili nove podjetnike!

Več na: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/
Več informacij: Tina Primožič, 05 66 37 590 / tina.primozic@rrc-kp.si

Aktualni projekti