Search
Close this search box.

Zaključeni razširjeni energetski pregledi petih stavb v Mestni občini Koper

 

 

LOGO IMPULSE ERDF PROJECT En

Razširjen energetski pregled je bil opravljen v bertoški enoti koprskega vrtca, telovadnici Osnovne šole Prade, italijanskem konzulatu, občinskih poslovnih prostorih na Trgu Brolo (nekdanji sedež upravne enote) ter v dvorani Bonifika. Pri vseh petih stavbah je eden izmed finančno najugodnejših posegov, ki bi pripomogel k zmanjšanju porabe energije, zamenjava starih svetilk z novimi LED svetilkami. Manjši finančni zalogaj predstavlja tudi vgradnja ventilov s termostatskimi glavami na radiatorjih. V bertoškem vrtcu bi ne prevelik strošek predstavljala tudi vgradnja bojlerske toplotne črpalke. V Areni Bonifika bi bilo priporočljivo dodatno izolirati cevi za toplo sanitarno vodo, ki so izven ogrevanih prostorov, kar sedaj ustvarjajo toplotne izgube. Investicija v izgradnjo sončne elektrarne moči 432 kWp na strehi stavbe športne dvorane, ki je sicer ocenjena na skoraj 450.000 eur, bi se lahko povrnila že v šestih letih – ob upoštevanju višjih cen električne energije. Elektrarna bi letno znižala stroške primarne energije za skoraj 42.000 eur.

Toplotna izolacija zunanjih sten in strehe na vseh objektih bi pomembno prispevala k zmanjšanju porabe energije, vendar pa bi zahtevala tudi finančno največji vložek. V primerih italijanskega konzulata in stavb na Trgu Brolo pa ta poseg sploh ne bi prišel v poštev, ker so zgradbe kulturnovarstveno zaščitene.

Izdelava razširjenih energetskih pregledov je bila sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj preko projekta IMPULSE PLUS, programa Interreg Mediteran. RRC Koper je partner projekta, Mestna občina Koper pa pridružena partnerka.

Aktualni projekti